Een maandelijkse afrekening als alternatief voor de voorschotfactuur

Klanten met een digitale meter kunnen sinds kort kiezen voor een alternatief voor het systeem met voorschotfacturen. Een nieuwe mogelijkheid is een maandelijkse afrekening op basis van het werkelijke verbruik.

 

Wat is een maandelijkse afrekening?

 

De energiefacturen volgen al jaren telkens eenzelfde jaarlijks stramien. Je krijgt 12 voorschotfacturen met één jaarlijkse afrekeningsfactuur met het effectieve jaarverbruik waar je dan nog geld moet opleggen of terug gestort krijgt. De voorschotfacturen dienen om de jaarlijkse energiekosten te spreiden over alle maanden. Het voorschotbedrag is een inschatting op basis van je verwachte verbruik en gekozen tarief.

 

Naast dit systeem is er sinds kort een nieuwe optie bijgekomen. Iedereen met een digitale meter heeft de mogelijkheid om een maandelijkse afrekening aan te vragen. Deze afrekening is op basis van het reële verbruik dat je elke maand had, je betaalt dan onmiddellijk voor de energie die je de voorbije maand verbruikte. Je krijgt dan geen voorschotten meer maar enkel een maandelijkse afrekening (dus 12 facturen per jaar).

 

Wat zijn de voor- en nadelen van een maandelijkse afrekening?

 

Er zijn voor elk systeem enkele voor- en nadelen.

 

Het grootste voordeel bij maandelijkse afrekeningen is dat je je verbruik zelf veel beter kan beheren en niet meer voor verrassingen komt te staan bij de jaarlijkse afrekeningsfactuur. Je ziet meteen het resultaat van bepaalde energiebesparende maatregelen die je neemt in een bepaalde periode. Tevens kan dit ook handig zijn om je verbruik sneller aan te passen na een hoge afrekening. Verder is het ook een stuk eenvoudiger om de afrekening na te rekenen. Op Mijn Fluvius kan je gemakkelijk je verbruik zelf opvolgen.

 

Het grootste nadeel is dat je energiekosten erg seizoensgebonden zullen zijn. Je verbruik van elektriciteit en zeker aardgas ligt een stuk hoger in de donkere, koude wintermaanden. Bij aardgas is het gemiddelde verbruik van december, januari en februari ongeveer 50% van het jaarlijkse verbruik. Dit heeft tot gevolg dat de facturen in deze maanden dan ook een pak hoger zullen zijn, terwijl dit in het systeem van voorschotfacturen wordt uitgemiddeld over elke maand. Dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Je kan dan best het geld dat je minder betaalt in de zomer opsparen voor de hogere facturen die in de winter komen.

 

Hoe een maandelijkse afrekening aanvragen bij Trevion?

 

Dit is heel gemakkelijk. Stuur een mailtje naar info@trevion.be met de vraag om een maandelijkse afrekeningsfactuur te ontvangen. Wij passen dit dan zo snel mogelijk aan.

 

Belangrijk om te weten is dat een maandelijkse afrekening enkel mogelijk is voor klanten met een digitale meter. Mocht je nog over een analoge meter beschikken en je zou graag overschakelen naar een digitale, kan je contact opnemen met Fluvius. Als je zonnepanelen hebt, hou er rekening mee dat je met een digitale meter niet meer kan genieten van het voordeel van de terugdraaiende teller. Meer info over de plaatsingskalender van Fluvius en een vervroegde aanvraag kan je HIER terugvinden.