Het dynamisch contract, ook interessant voor mij?

Klanten met een digitale meter kunnen vanaf nu kiezen voor het dynamisch tarief, dit tarief fluctueert op basis van de energieprijzen per uur. Hierdoor kan je als consument profiteren van gunstige tarieven tijdens daluren, vaak samenvallend met tijden van overvloedige hernieuwbare energieproductie.

Wat is het dynamisch tarief?

Bij het dynamisch tarief wordt jouw energieprijs berekend op basis van het werkelijke verbruik van een bepaald uur vermenigvuldigd met de energieprijs van dat uur. Deze prijzen zijn een afgeleide van de prijzen op de groothandelsmarkt en schommelen elk uur van de dag. Dit zorgt ervoor dat, als je slim omgaat met je verbruik, je tijdens de daluren vaak kan profiteren van een lagere prijs. Volg je dit niet actief op, dan zal je voornamelijk energie verbruiken tijdens de piekuren tegen een hoger tarief en kan je energiefactuur hoger oplopen dan onder een variabel tarief.

Het gebruik van dynamische tarieven vereist betrokkenheid en aandacht van de consument. Het is cruciaal om het energieverbruik nauwlettend te volgen en flexibel te zijn met grote energieverbruikers, zoals het opladen van elektrische voertuigen of het gebruik van warmtepompen. Hoewel het enige extra planning vergt, kan dit op de lange termijn besparingen opleveren.

Het is belangrijk op te merken dat dynamische tarieven niet voor iedereen geschikt zijn. Deze tarieven zijn vooral voordelig voor huishoudens of bedrijven die flexibel kunnen zijn in hun verbruikspatronen. Idealiter liggen de gunstigste momenten voor energieverbruik tussen bepaalde uren van de dag.

Waar vind je de energieprijzen?

Deze kan je altijd terugvinden op het klantenportaal onder ‘Marktprijzen’. Let wel op, dit zijn de energieprijzen op de groothandelsmarkt, niet de prijs die je betaalt aan Trevion, maar deze kent hetzelfde verloop.
Je energieverbruik kan je ook altijd terugvinden onder ‘Mijn Verbruik’. Zo kan je zien of je verbruik voornamelijk plaatsvond tijdens de piek of daluren.